KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  CHKO ORLICKÉ HORY
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

26 Orlické hory a Podorlicko [ Turistická oblast ]

ZÁMEK LANŠKROUN TVRZ BOUDA DĚLOSTŘELECKÁ TVRZ HANIČKA DOUDLEBY NAD ORLICÍ ZÁMEK ČASTOLOVICE HRAD POTŠTEJN NAUČNÁ STEZKA ZEMSKÁ BRÁNA CHKO ORLICKÉ HORY LETOHRAD DOBRUŠKA ZÁMEK OPOČNO CHKO ORLICKÉ HORY NAUČNÁ STEZKA ZEMSKÁ BRÁNA HRAD POTŠTEJN ZÁMEK OPOČNO LETOHRAD ZÁMEK LANŠKROUN DĚLOSTŘELECKÁ TVRZ HANIČKA DOUDLEBY NAD ORLICÍ DOBRUŠKA ZÁMEK ČASTOLOVICE TVRZ BOUDA Orlické hory
...zelené a modré dobrodružství...
V Orlických horách, které tvoří přirozenou česko-polskou hranici na severovýchodě Čech, se aktivním turistům zatočí hlava. Všechno vás tu láká ven, do kraje zeleně a vody, který voní lesem, sluncem a mládím. Tady můžete běhat - v zimě po svých, v létě na běžkách, jezdit na kolech, na koni i na divoké vodě, plavat a potápět se, seznámit se s unikátními dělostřeleckými pevnostmi, projít si zdejší naučné stezky, vydat se na houbařské výpravy a konečně v zimě si vyzkoušet všechny lyžařské radovánky od Deštného přes Říčky až po Čenkovice. Fantastickým výhledem do kraje vás za vynaloženou námahu neodmění jen Velká Deštná, ale také hřebenová trasa, po níž se můžete vydat pěšky i na kole. A pokud snad na chvíli přece jen chcete zvolnit a chytat lelky, dobrá - v podhůří na vás čekají nejen procházky malebnými historickými městy i elegantními zahradami šlechtických sídel, ale také velký výběr letních koupališť i krytých bazénů.

- Dělostřelecká tvrz Bouda - největší muzeum československého opevnění v České republice, pět objektů spojených podzemními chodbami a sály. Prohlídková trasa s délkou 2 km v hloubce až 57 metrů.
- Zámek Častolovice - renesančně novogotický zámek se stylovými interiéry, kazetovými stropy a vzácným souborem portrétů českých panovníků. V okolí rozlehlý anglický park s rybníkem a oborou s bílými daňky a jelení zvěří.
- Dobruška - městečko s malebným historickým centrem, rodný domek F. V. Heka (F. L. Věk z románu A. Jiráska). V muzeu stálá expozice místní židovské komunity včetně vzácné rituální očistné lázně (mikve).
- Doudleby - renesanční zámek s bohatou sgrafitovou výzdobou. Expozice Lov čtyř století se sbírkou loveckých a sportovních zbraní, vojensko-historické muzeum. Ve městě zajímavý dochovaný komplex někdejšího židovského města se synagogou.
- Dělostřelecká tvrz Hanička - jedna z nejzachovalejších pevností někdejšího opevnění. Šest bojových objektů, podzemní chodby a sály, ve vstupním objektu muzeum, na volném prostranství výstava vojenské bojové techniky.
- Klášter Králíky - Dolní Hedeč - monumentální barokní klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a kaplí Svatých schodů na Mariánském kopci nad městem Králíky.
- Letohrad - v 19. století první výroba sirek na území Českého království, v muzeu expozice dějin sirkařství. Součástí sbírek jsou originální saně císaře Napoleona, na kterých přijel v roce 1812 z Ruska do Drážďan. Muzeum řemesel.
- Zámek Opočno - velkolepý renesanční zámek s arkádovým nádvořím, rozsáhlá expozice zbraní. V okolí anglický park se vzácnými dřevinami a několika romantickými stavbami - letohrádkem, jízdárnou, míčovnou a oranžerií.
- Pastviny - vodní nádrž na Divoké Orlici, oblíbená rekreační oblast.
- Hrad Potštejn - rekonstruovaná zřícenina gotického hradu. Hradní kaple sv. Jana Nepomuckého, poslední zastavení křížové cesty Boží hrob, expozice historie hradu.
- Zemská brána - přírodní rezervace na česko-polské hranici, malebné a hluboce zaříznuté údolí Divoké Orlice s balvanitým řečištěm a kamenným mostem. Pašerácká lávka, jeskyně loupežníka Ledříčka, řada zajímavých skalních útvarů.
- Velká Deštná - nejvyšší hora Orlických hor (1115 m) s vyhlídkovou věží. Nádherný kruhový výhled na Orlické a Rychlebské hory, Kralický Sněžník, Suchý vrch, přehradu Rozkoš a Krkonoše se Sněžkou.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 24.03.2005 v 13:42 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Kalendář akcí oblasti
Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba